#SINERGENTs: Tecnodiplomacia o humanisme tecnològic.
Publicat el 05/12/2021
Article d'opinió d'Àurea Rodríguez
Avui dia, el comerç exterior i la diplomàcia cal sofisticar-les perquè ara els països busquen balances tecnològiques positives pel valor afegit que això els suposa. Els professionals de la internacionalització que abans aprenien idiomes i protocol ara han d'aprendre els llenguatges de les noves tecnologies i els protocols de funcionament dels nous universos com les e-plataformes, les blockchains o els metaversos. Més enllà d'actualitzar coneixements, cal entendre que els nous intercanvis monetaris, les noves formes de mobilitat i els models de negoci globals, afecten els intercanvis fronterers entesos fins a la data.
Alejandro Magno: "Recorda que de la conducta de cadascú depèn el destí de tots". Aquesta setmana Alemanya ha marcat un abans i un després en la seva història i en la de tots els europeus.
Això és només la punta de l'iceberg perquè la democratització de la tecnologia fa que les fronteres tecnològiques no coincideixin amb les físiques i per tant, tampoc la seva seguretat i per això és tan important treballar en coalicions per a una governança democràtica de les tecnologies. Així que socialdemòcrates, verds i lliberals han acordat un Govern de coalició a Alemanya, amb Olaf Scholz com a canceller. Aquests partits diversos han posat per davant el futur d'Alemanya i la seva política tecnològica i digital per a la seva seguretat i posicionament geopolític. L'acord va més enllà de la digitalització i busca la projecció exterior i el lideratge, a través d'una política exterior tecnològica, quelcom que seria nou a Alemanya i que ja practiquen països com Dinamarca amb les seves Ambaixades Tecnològiques, EUA amb l’ anunciada estructura del Departament d'Estat per defensar els seus interessos en assumptes tecnològics, o les reunions d'alt nivell d'Emmanuel Macron amb les "Big Tech".
Sigui com sigui, el que és cert és que si tinguessim un acord global sobre tecnologia pel bé i la seguretat comuna, no necessitaríem diplomàcia de les vacunes ni ciberdiplomàcia sinó un acord de responsabilitat en el ciberespai i en aquest sentit és en el que Alemanya vol promoure una governança global d'Internet lliure i oberta i llançar mecanismes de control en el desenvolupament de biotecnologia, armes hipersòniques, espai exterior i intel·ligència artificial en les negociacions de Nacions Unides i europees en el si del futur consell de comerç i tecnologia de la UE.
Veient el que s'ha vist, jo crec que el següent pas és que el nou exèrcit que entrenarem ha de ser el del coneixement en humanisme tecnològic.