#SINERGENTs “Del Metavers a la metaintel·ligència, més enllà de lo físic”
Publicat el 06/11/2021

Article d'opinió d'Àurea Rodríguez
Metavers ve del prefix grec “meta”, que vol dir més enllà, i l’arrel “verso”, univers, és a dir “més enllà del univers”. Actualment metavers es refereix a l’evolució d’internet, amb entorns (metaversos) on els humans interactuen socialment i econòmicament amb avatars, a través d’un ciberespai. El metavers és un univers paral·lel on els usuaris podran treballar (trobades en 3D tipus Agora), fer les seves compres (Zara-holograma) o interaccionar entre ells (pex. Tinder experiencial amb l’internet dels sentits).
Per tal de ser el primer, Mark Zuckerberg ha fet un canvi de nom de la seva empresa de Facebook (FB) per Meta, per posar-se al davant del concepte de Metaverso com a propi fent un name washing però la veritat és que el Metaverso és un concepte creat en una obra de l’autor de ficció Neal Stephenson anomenada Snow Crash l’any del Cobi (jocs olímpics 92). De fet, Stephenson ha fet un tweet el passat 30-oct dient que ningú de FB li ha demanat res.
Peter Diamandis, president dels premis XPrize, seguint amb el paral·lelisme (“els olímpics del futur”), diu que els propers 30 anys viurem la següent etapa de la evolució, la metaintel·ligencia. Un futur proper en el que tots els nostres pensaments estarem connectats gràcies al nuvol a través d’interfases cervell-ordinador (BCI), la Intel·ligència artificial i l’arribada de l’home a d’altres planetes.
Actualment, l’empresa Neuralink de Elon Musk o el projecte AlterEgo del MIT són dels més famosos que treballen aquesta conexió cervell-maquina a través d’un xip connectat al cervell que interacciona amb un ordinador donant ordres. Però aquesta setmana el nostre ministeri de ciència ha fet una crida per treballar en un nou centre que estudiï la tecnologia cerebral abans que ella ens controli a nosaltres.
En la era de l’humanisme tecnològic, compte amb els tòxics, troians i trolls i envolteu-vos dels #SINERGENTS que sempre sumen aptituds, equip i valors.
No sé si és una meta-morfosi o una meta-fora o meta-fase però lo que és cert és que els propers anys seran meta-físics perquè seran digitals.