Comissió Europea, món IT i dones
Publicat el 11/03/2022
Foto: Cristian Puscasu / Shutterstock.com. Text: Representació de la Comissió Europea a BarcelonaEdifici de la Comissió Europea a Brussel·lesLa Comissió selecciona les primeres cinquanta empreses dirigides per dones per impulsar la innovació en tecnologia profunda a Europa
La Comissió ha anunciat els resultats de la primera convocatòria del nou programa pilot Women TechEU, que dona suport a empreses emergents en el camp de la tecnologia profunda dirigides per dones. La convocatòria es finança amb càrrec al programa de treball sobre ecosistemes europeus d’innovació d’Horitzó Europa, el programa de recerca i innovació de la UE.
Entre les empreses seleccionades n’hi ha tres que es troben a Catalunya: Bytelab solutions, Meetoptics Labs i Blue Box biometrical solutions
Mariya Gabriel, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: «Estic especialment orgullosa del resultat de la primera convocatòria de Women TechEU. L’elevat nombre de sol·licituds excepcionals confirma la necessitat que les dones que treballen en la tecnologia profunda rebin suport per a les seves empreses en les fases inicials, que són les de més risc. Ajudarem aquestes cinquanta empreses dirigides per dones amb oportunitats de finançament, de mentoria i de creació de xarxes de contactes, i el 2022 ampliarem el programa.»
Women TechEU és una iniciativa completament nova de la Unió Europea. Aquest programa ofereix subvencions, per valor de 75 000 euros cadascuna, per finançar les etapes inicials del procés d’innovació i el creixement de les empreses. També ofereix serveis de mentoria i orientació en el marc del Programa de Lideratge Femení del Consell Europeu d’Innovació (CEI), així com oportunitats per crear xarxes de contactes arreu de la Unió.
A partir de l’avaluació que han dut a terme experts independents, la Comissió ajudarà un primer grup de cinquanta empreses dirigides per dones de quinze països diferents. Més de quaranta d’aquestes empreses tenen la seu en un estat membre de la UE, i una cinquena part d’aquestes la tenen en països beneficiaris d’accions d’ampliació d’Horitzó Europa. D’altra banda, aproximadament el 20 % tenen la seu en països associats a Horitzó Europa. Les empreses proposades per rebre finançament han desenvolupat innovacions capdavanteres i disruptives en un ampli ventall de camps, des del diagnòstic precoç i el tractament del càncer fins a la reducció dels efectes negatius de les emissions de metà. Contribueixen als objectius de desenvolupament sostenible (ODS), com ara la lluita contra el canvi climàtic o la reducció del malbaratament d’aliments, a més de la millora de l’accés a l’educació i l’empoderament de les dones.